Superhandige checklist voor het lanceren van de website

door | apr 3, 2018

YAY! Je bent klaar met het bouwen van de website en je wilt ‘m gaan lanceren, congratz! Ik weet precies hoe je je nu voelt, helemaal hyper

Je hebt waarchijnlijk weken lang tijd gestoken in het ontwerpen en bouwen van je nieuwe website. En je wilt het lanceren van de website niet langer uitstellen. Maar heb nog éven geduld, want dan loopt de lancering alleen maar voorspoediger. Echt waar!

Ik heb een checklist opgesteld voor het lanceren van de website. Het is namelijk ontzettend belangrijk om een perfect werkende webite te lanceren. En het moet natuurlijk onwijs mooi zijn, maar daar heb je zelf al voor gezorgd, toch?! 😉

De checklist doorlopen duurt heus niet zo lang, maar is wel súper belangrijk. Dus ik wil je echt aanraden om de checklist door te nemen vóór het lanceren van de website. De website moet namelijk 100% goed werken, want anders kun je potentiële klanten mislopen door bijvoorbeeld linkjes die niet werken.

Loop alle 8 punten door voordat je je nieuwe, gave én goed functionerende website lanceert! 

#1 Teksten lezen

Dit is waarschijnlijk een ‘duh-momentje‘, of niet? Natuurlijk heb jij al je website teksten al aandacht doorgenomen. Misschien heb je dit wel 10 keer gedaan! Maar heb je het ook laten lezen door iemand anders? Ik spreek uit ervaring. Ik las mijn website teksten wel een stuk of 10 keer na, maar nog haalde mijn vriend er fouten uit. Laat dus even een vriend of familielied de teksten doorlopen.

#2 Controleer knoppen en links

Wanneer je een website bouwt voeg je niet altijd direct de juiste link toe achter een knop. Soms vul je soms niet eens een link in. Dus controleer alle knoppen en links die op jouw website staan. Ook de links in de menu’s en achter afbeeldingen.

#3 voeg een juiste (SEO-proof) slug toe aan de URL

Werd dat je net even iets te veel? Ik leg het graag even uit. De slug is een gedeelte van de URL. Je kunt de slug aanpassen voor iedere post, project of pagina van jouw WordPress website. Bijvoorbeeld: www.frecklesmedia.com/blog, blog is hier de slug van de URL.

Als je gebruik maakt van de plugin Yoast SEO (wat ik zeker aanraad!), dan zou ik het zoekwoord gebruiken in de slug. Hierdoor wordt jouw website nog beter gevonden door de zoekmachines. 

Belangrijk: áls je een slug aanpast, zorg er dan wel voor dat je de linkjes op je website weer even naloopt! 😉

Lees in deze blog meer over het gebruik van SEO.

#4 Contactformulieren

Je kan klanten verliezen als de contactformulieren niet goed werken, dus zorg ervoor dat je dit echt goed controleert! Stuur vanuit ieder contactformulier een testmail en controleer of dit binnenkomt op het juiste e-mailadres. Ik zou dit iedere twee weken even doen. Gewoon even controleren of alles nog naar behoren werkt.

#5 Privacyverklaring en de wet avg

Het is verplicht om een privacyverklaring op de website te hebben. Dus als je er nog niet één hebt dan zou ik daar mee aan de slag gaan. Nog beter is het om dit op te laten stellen door een jurist. Dan weet je zeker dat je een privacyverklaring hebt die aan alle eisen voldoet.

Daarnaast treedt op 25 mei 2018 de Wet AVG in. Dit is een vrij ingewikkelde wet met betrekking tot de privacy. Je website moet onder andere aan enkele eisen voldoen. Bijv. checkboxes voor wanneer mensen zich willen inshcrijven voor jouw nieuwsbrief en je moet kunnen aantonen dat jij zorgvuldig omgaat met de data die jij verzamelt.

#6 Search Engine Optimalization

Je moet (nou ja, niks moet. Maar ik raad het zeker aan.) gebruik maken van SEO. Hierdoor wordt jouw website beter zichtbaar in de zoekmachines, zoals Google.

Lees in deze blog meer over het gebruik van SEO.

Voor deze checklist wil ik even twee kleine punten uitlichten, als onderdeel van SEO:

  • Zorg ervoor dat iedere pagina, post of project een SEO omschrijving heeft.
  • Verwijder pagina’s of posts die je niet gebruikt.

#7 Mobiel gebruik

Meer dan 50% van de websitebezoekers gebruikt zijn of haar smartphone of tablet om jouw website te bezoeken. Zorg er dus voor dat jouw website ook mooi én functioneel is op mobiel of tablet. 

#8 E-commerce test

Je hoeft stap 8 alleen te doorlopen als je een webwinkel hebt of als je een product of dienst direct verkoopt op jouw website. 

Doe een volledige test-run. Open een incognito-scherm in je browser en doe alsof je een klant bent. Gooi een product in je winkelwagen en doe de aankoop. Gaat alles goed met het betalen en gaat de voorraad naar beneden na aankoop? Je kunt ervoor kiezen om te testen in een testmodus of om de prijzen tijdelijk te verlagen. 😉

Heb je alle 8 stappen doorlopen? NICE! Dan ben je klaar voor het lanceren van de website!

Zet jouw website in de comments, want ik wil graag jouw nieuwe website bewonderen!

0 reacties

Volg me op social media

Instagram Facebook Pinterest

Waarom jouw nieuwsbrief een huisstijl moet dragen

Zorg ervoor dat jouw nieuwsbrief niet saai en gewoontjes is. Jouw lezers moeten jouw bedrijf onthouden, serieus nemen en je wilt dat ze jouw bedrijf leren kennen, dus neem het uiterlijk van je nieuwsbrief serieus!

Download the free checklist by subscribing to my newsletter

I agree with the Privacy Policy

I want to subscribe to the newsletter to download the free checklist 

YAY! In a few seconds you'll get an email, so you can download the free checklist!

Download de gratis checklist door je in te schrijven voor mijn nieuwsbrief

Ik ga akkoord met de Privacyverklaring

Ik wil me inschrijven voor de nieuwsbrief zodat ik de gratis checklist kan downloaden

YAY! Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail met daarin de link naar de gratis checklist!